Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Metin Akbaş, Demiryolu Mühendisleri
Derneği tarafından organize edilen “Demiryolu Mühendisleri İçin Mesleki Network” projesinin açılış
toplantısına katıldı. Meslektaşlarıyla bir araya gelen Akbaş, demiryollarında mühendisliğin önemine vurgu yaptı.
Demühder tarafından organize edilen “Demiryolu Mühendisleri İçin Mesleki Network”
projesinin açılışı TCDD Genel Müdürü Metin Akbaş’ın katılımlarıyla The Ankara Oteli’nde gerçekleşti.
Programda konuşma yapan Genel Müdür Akbaş, “İnsan ihtiyacını karşılama odaklı, teknik ve sosyal
alanlarda uzmanlaşmış kişiler olan mühendislerle ülkemizin ulaşım yükünü çekmek için her şartta 166 yıldır fedakarca çalışan demiryolcuların amacı hep ortak olmuştur. Fedakar Anadolu insanımızın yüzünü
güldürmek amacıyla verilen mücadelede bugün önemli bir noktaya gelinmiştir.” dedi.
Türk mühendislerin önemli projelerde imzası bulunduğunu belirten Akbaş, “Türk mühendislerinin de imzası bulunan Marmaray, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim ve 1915 Çanakkale Köprüsü gibi dünyanın gıpta ile baktığı büyük eserler inşa edilmiş, Türkiye bir baştan bir başa YHT Hatlarıyla donatılmaya başlanmıştır. Türkiye’miz, yüksek hızlı tren teknolojisini hayata geçiren dünyada 6, Avrupa’da ise 8. ülke konumundadır. YHT Hatlarımız nüfusumuzun neredeyse yarısına doğrudan ulaşmış bulunmaktadır. Bu teknolojiyi yaygınlaştırmak ve daha fazla vatandaşımızın hızlı, konforlu ve güvenli hizmete daha etkin ulaşması adına çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmektedir.” ifadelerini kullandı. 2053 Ulaştırma Master Planı’nda mühendislerin çalışmalarının kıymetli olduğunu dile getiren Akbaş, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız, 2053 Ulaştırma Master Planı’nda demiryollarının önemine vurgu yapıp hızlı trenlerle birbirine bağlı il sayısını 13’ten 52’ye, 13 bin 22 km olan demiryolu ağımızı ise 28 bin 590 km’ye çıkarmayı hedeflemiştir. Bu aşamada siz kıymetli mühendislerimizin çalışmaları bizler için çok değerlidir. Demiryolları kapsamlı bir gelişim süreci yaşarken aynı zamanda demiryollarının uluslararası standartlara ve Avrupa Birliği regülasyonlarına uyumu da son derece önemlidir. Bu uyum sürecinde sivil toplum kuruluşlarının destekleri ve süreçte aktif rol almaları, kurumsal yapımızın en önemli ögesi olan insan kaynağımızın niteliğini de artıracaktır. ” şeklinde konuştu.
Genel Müdür Metin Akbaş konuşmasını şöyle tamamladı: “Avrupa Birliği tarafından desteklenen mesleki eğitim projeleri, eğitimsel bakış açış ile birçok soruna çözüm aramanın yanında, bizim gibi köklü kuruluşların kültürel mirasının korunmasına da katkı sağlamaktadır. Demiryolculuk, dünyanın her yerinde aynıdır. Bugün ülkemizde misafirimiz olan Hırvatistan Demiryolu Mühendisler Derneği ve sektörün önde gelen firmalarından Certifer AEbt ile mesleki anlamda aynı dili konuşmaktayız. Demiryolu Mühendisler Derneği’nin projesinde bir araya gelen bu ortaklık yapısı, var olan bilgi ve birikimlerin ortak akıl ve çaba ile katma değere dönüşmesi anlamında güzel sonuçlar doğuracaktır. Her geçen gün güçlenen ve gelişen demiryolu sektörümüzün ihtiyacı olan, uluslararası standartlara sahip insan kaynağının yetiştirilmesine çok önemli katkı sağlayacak bu projenin sektörümüze ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Başta Almanya, Hırvatistan ve Türkiye’deki ortaklar ile projede emeği olan herkese tekrar teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.”